Продавець Магазин "ЭлитПарфюм" розвиває свій бізнес на Prom.ua 9 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Кошик
1201 відгук
Viber: +380635777303
+380 (97) 693-46-99
+380 (63) 577-73-03
Первомайская 92, Белгород-Днестроский, Україна
Кошик
eliteperfume

Історія косметики

Історія косметики

Косметика (від ін-грец. κοσμητική — «мистецтво прикрашати, наряджати», далі від κοσμητικός, κοσμέω) — вчення про засоби і методи поліпшення зовнішності людини. Косметикою також називають засоби і способи догляду за шкірою, волоссям і нігтями, також ротовою порожниною, застосовувані з метою поліпшення зовнішності людини, а також речовини, що застосовуються для додання свіжості і краси обличчя і тіла[1]. Косметологія — розділ медицини, що розробляє засоби і заходи поліпшення зовнішності людини (його шкіри обличчя і тіла) за допомогою маскування або усунення дефектів шкіри, застосування пластичних операцій та ін.

Косметика підрозділяється на дві основні групи: гігієнічна (мило, лосьйон тощо) та декоративна косметика (губна помада, туш для вій тощо).

Слово «косметика» вперше було використано в 1867 році, під час проведення Міжнародної виставки в Парижі, де парфумерія та миловарна промисловість виставляли свою продукцію окремо від фармацевтичної[2]. Незабаром симбіоз з парфумерії і миловаріння перетворився в окрему галузь, яку ми тепер називаємо парфюмерно-косметична промисловість.

У кожній країні є свій власний список косметики, закріплений законодавчим шляхом. Так, у деяких країнах мило не відноситься до косметики. Food and Drug Administration дає таке визначення: косметика — це практично все, що можна «втирати, наливати, розсипати або розпорошувати, вводити або іншим чином наносити на людське тіло... для очищення, прикраси, підвищення привабливості або зміни зовнішності»[3]. У Росії в список косметики входять ефірні масла, основні інструменти ароматерапії.

Авторитетною організацією, класифікуючою косметичні продукти, є CIDESCO — міжнародний комітет з косметології та естетики. Саме ця класифікація вважається загальноприйнятою і розділяє косметичні продукти на сегмент: ринок товарів масового виробництва (mass market), ринок товарів середньої категорії (middle market), люкс, професійну і космецевтику[4].

У сучасному світі намітилася тенденція зближення косметики з фармацевтикою. З'являється новий вид косметики, що представляє собою суміш косметики і ліків. Цей напрямок отримав назву «космецевтика». Однак багато країн і, зокрема, США, вважають це напрям у розвитку косметики небезпечним для здоров'я людини, і вимагають, щоб виробники чітко розділяли ліки і косметику.

У Стародавньому Єгипті підведення очей у фараонів не мало відношення до косметики, а було необхідним атрибутом захисту від злих духів. Підводячи очі, єгиптяни відганяли духів, які, як вони вважали, мають звичай проникати в душу людини через очі. Олійні ароматні конуси, які єгиптяни носили на голові, також не мали відношення до косметики: живучи у вологому і жаркому кліматі, вони в такий спосіб захищалися від променів сонця і комах. Стародавні єгиптяни використовували ароматичні олії і мазі, щоб очистити і пом'якшити свою шкіру, захистити її від сонця і вітру і навіть замаскувати запахи тіла[5].

Жителі Стародавнього Риму добре розбиралися в мистецтві макіяжу. Вони активно використовували kohl (вугілля) в якості фарби для повік, фукус (focus), в основному, червоного кольору, — для щік і губ, віск — в якості засобу для видалення волосся, ячмінну муку і масло — для видалення прищів, а пемзу — для відбілювання зубів. Вони також фарбували волосся в чорні або світлі кольори в залежності від віянь моди.

Косметика в сьогоднішньому розумінні, як засіб покращення зовнішнього вигляду, з'явилася близько півтори тисячі років тому стародавні греки відродили давньоєгипетські традиції розмальовувати обличчя, але вже не як щось життєво важливе, а виключно в естетичних цілях. До IV ст. до н. е. греки знімали волосся з тіла, підводили брови, накладали на обличчя тональні креми білого кольору, фарбували губи, чистили зуби, жували жуйку і фарбували волосся в золотисті кольори. При розгляді мінойських фресок, судин, предметів декору, можна зрозуміти, що жінки тієї епохи широко користувалися косметикою: використовуючи червону фарбу для губ, білу для особи, чорну для очей. А також використовували спеціальні пінцети для вищипування густих брів[6]. Слідом за ними інші народи зайнялися прикрасою зовнішнього вигляду. Зараз ми називаємо цей процес «макіяжем» або «нанесенням декоративної косметики»[7].

В Європі в середньовічний період було модно мати бліді обличчя. Багаті люди, яким не було потреби працювати на відкритому повітрі і піддавати свої обличчя засмазі, підкреслювали свій добробут саме тим, що мали блідий колір обличчя. Іспанські повії, навпаки, фарбували особи в рожевий колір, підкреслюючи тим самим свою відмінність від блідолицих жінок вищого суспільства. У XIII столітті жінки, що належали до королівського роду, користувалися губною помадою рожевого кольору для демонстрації їх належності до вищої влади.

В епоху Італійського Ренесансу у жінок було в моді фарбувати особи свинцевими білилами. Свинець шкідливий для здоров'я людей, але на відміну від миш'яковистої пудри, він не використовувався в якості отруйної речовини. У той час в Італії була широко відома пудра під назвою «Аква Тоффана» (Aqua Toffana), названа так по імені її засновниці — синьйори Тоффаны. Ця пудра призначалася тільки для жінок з багатих сімей. У контейнері з пудрою перебувало запрошення клієнтці відвідати синьйору Тоффану для отримання інструкцій щодо застосування пудри. Під час візиту жінки сеньйора Тоффана пояснювала їй, що пудрити щоки слід тільки тоді, коли чоловік знаходиться поруч. В результаті за сприяння синьйори Тоффаны шістсот чоловіків вирушили в інший світ[8].

В Англії Єлизаветинської епохи косметика вважалася шкідливою для здоров'я, оскільки побутувала думка, що вона не дозволяє волозі випаровуватися природним способом і перешкоджає нормальному виходу енергії. В період Французької Реставрації XVIII століття червоні рум'яна і помада уособлювали собою пристрасть, шал, а їх володарі вважалися здоровими, життєрадісними людьми. Так було у Франції проте багато людей в інших країнах негативно ставилися до надмірного користування косметикою. Нерідко висловлювалися думки, що нафарбовані французи викликають огиду, оскільки їм є що приховувати.

У XIX столітті декоративна косметика поступово стала входити в повсякденний ужиток, то це були вже кошти природних тонів, за допомогою яких особам надавався здоровий рум'яний колір. Але і тоді надмірне використання косметики сприймалося негативно і розглядався як гріховний.

Вікторіанська бліде обличчя залишалося в моді до 1920-х років, аж до того часу, коли почалося масове виробництво і повсюдна торгівля косметичними засобами. У 1960-х роках стався поворот у декоративному оформленні особи: замість білих губ і єгипетського розрізу очей в моду увійшли фантастичні образи, наприклад, намальована на обличчі метелик. Така «прикраса» шанувалося під час заміських прогулянок вищого світського суспільства. Аж до кінця 1970-х — початку 1980-х років у моді залишалися обличчя з яскраво вираженою підводкою очей самих різних кольорів і відтінків.[9] але і не тільки.

Основні косметичні продукти і приладдя

Для особи

Для особи використовуються тональний крем, BB/CC-крем, пудра, вони вирівнюють тон обличчя і частково приховують якісь вади. До нанесення тональної основи при необхідності використовується база під макіяж. Вона потрібна для вирівнювання рельєфу, підвищення стійкості макіяжу, корекції колірних недосконалостей шкіри. Для точкового приховування недоліків використовується консилер і коректори. Для візуального моделювання скульптури особи існують скульптор, бронзери, хайлайтер. За допомогою них, наприклад, можна зробити більш помітними вилиці, візуально змінити форму або розмір носа.

Для очей

Для макіяжу очей існують тіні, кремові тіні, тинты вони дозволяють візуально коректувати форму ока, приховувати нависле повіку, а також просто використовуються для яскравості образу в цілому. Олівець-підводка потрібні в основному для малювання стрілок, також з допомогою них візуально підкреслюють лінію зростання вій, відтіняють колір райдужної оболонки очей. Туш робить вії більш довгими, об'ємними, виразними, також для цього можна використовувати накладні вії.

Для губ

Для губ існують помади і блиски. Також використовуються спеціальні олівці для губ, щоб скорегувати форму губ і ущільнити колір і додати стійкості наноситься поверх засобу.

Для брів

Для брів використовуються спеціальні олівці, помади, гелі.

Кисті

Найчастіше косметичні продукти наносять пензлями. Існує безліч видів кистей в залежності від того, які продукти вони призначені. Крім використання кистей можна також наносити продукти спонжами, б'юті-блендерами і безпосередньо руками або пальцями.

Косметика складається з різних інгредієнтів, що виконують певні функції. Один і той же інгредієнт може володіти декількома властивостями. Всі інгредієнти поділяються за групами:

  • Абразивні речовини — матеріали підвищеної твердості, застосовувані в масивному або здрібненому стані для механічної обробки інших матеріалів. Природні абразивні матеріали — кремінь, наждак, пемза, корунд, граніт, алмаз та ін
  • Поглиначі (абсорбенти)
  • Речовини проти лупи
  • Протимікробні речовини
  • Антиоксиданти — природні або синтетичні речовини, що уповільнюють або запобігають окисленню органічних сполук. Застосовуються як для захисту самого косметичного продукту від окислення, так і для захисту шкіри від вільних радикалів, що є однією з причин старіння шкіри.
  • Антистатики — речовини, що знижують статистична електрика, застосовуються в шампунях і кондиціонерах для волосся.
  • Зв'язуючі речовини — речовини, призначені для склеювання зерен кварцового піску та інших наповнювачів стрижневий суміші або формувальної суміші.
  • Біологічні добавки — композиції біологічно активних речовин.
  • Відбілюючі речовини — допомагають боротися з пігментацією шкіри.
  • Рослинні компоненти — сюди входять рослинні екстракти, масла і ін інгредієнти приносять користь шкірі.
  • Буферне речовина
  • Хелатообразующіе — речовини, завдяки яким, виникають додаткові неко-валентні зв'язки в тих структурах, в яких атом водню (або металу), зв'язаний ковалентним зв'язком, орієнтований між двома электронодонорными фрагментами однієї і тієї ж молекули, надають цьому атому водню (або металу) додаткове електронне хмара.
  • Барвники
  • Денатуранти — це суміші етилового спирту (основа) з невеликою кількістю метанолу і гасу або інших денатуратов в залежності від законодавства країни. Денатурований спирт денатурат призначається для різних технічних і медичних цілей, але аж ніяк не для виготовлення будь-яких спиртних напоїв. Денатуранти можна також назвати промисловими спиртами, так як дані спирти використовуються ВИКЛЮЧНО в технічних або промислових цілях.
  • Речовини для видалення волосся
  • Эмоленты — речовини, які пом'якшують шкіру і волосся.
  • Емульгатори — стабілізатори емульсій, сприяють створенню однорідної консистенції кремів.
  • Плівкоутворювальні
  • Піноутворюючі
  • Ароматизатори (віддушки) — можуть викликати алергію.
  • Речовини, які утримують вологу, сприяють зволоженню шкіри.
  • Контрастера
  • Окислювачі
  • Пігменти
  • Консерванти
  • Різні гази
  • Регенерують шкіру інгредієнти сприяють її відновленню.
  • Розчинники
  • Поверхнево-активні речовини або Пави — застосовують в очищаючих засобах і шампунях.
  • УФ-фільтри — захищають шкіру і продукт від сонячного випромінювання.
  • Регулятори в'язкості — робить продукт більш густим або навпаки рідким з флюидной текстурою.

При складанні рецептури косметики враховуються багато аспектів: вона повинна залучати покупців своїм ароматом і консистенцією, бути зручною і простою у використанні, а головне — виконувати своє основне призначення — покращувати зовнішність, надавати свіжість і красу обличчя, тіла, волосся, нігтів і т. д. Щоб виконати всі вимоги, в рецептуру додають безліч речовин, які не мають відношення до її основного призначення — догляду за зовнішнім виглядом. Включення додаткових речовин до складу косметики обумовлено виключно маркетинговими міркуваннями[джерело не вказано 3424 дня]. До них відносяться антикорозійні речовини, антистатики, зв'язувальні речовини, контрастера, речовини, що регулюють в'язкість. Додавання емульгаторів, наприклад, обумовлено необхідністю змішати несмешиваемые в природі речовини — жири, масла і воду, в іншому випадку косметика не буде мати товарний вигляд, буде розтікатися і розшаровуватися.

Основне призначення консервантів у складі косметики — запобігання зростання шкідливих мікроорганізмів, які можуть привести до різних захворювань, а також щоб косметика як можна довше зберігала свій товарний вигляд: не розшаровувалася, не втрачала консистенцію, не змінювала колір і запах. Якщо до складу косметики входять вода і жир, у таку косметику додають зазвичай два консерванту — для захисту водної частини і для захисту жирової частини косметики.[8] В якості консервантів використовують, в основному,т. зв. «парабени».

Дослідження безпеки інгредієнтів косметики можна вивчити в CIR] і Environmental Working Group, де дано посилання на дослідження інгредієнтів.

Міжнародна номенклатура косметичних інгредієнтів

Бурхливий розвиток косметичної промисловості зажадало упорядкувати роботу з інгредієнтами, що входять до складу косметики. Цим зайнялася заснована в 1894 році організація — The Cosmetic, Toiletry, and Fragrance Association (нині The Personal Care Products Council). CTFA належить авторство Міжнародною номенклатурою косметичних інгредієнтів. Перший словник інгредієнтів CTFA випустили в 1973 році. Він включав всього 5 тис. інгредієнтів. Кожному був привласнений свій номер згідно Chemical Abstract Service Registry» (CAS). У 1994 році було випущено вже п'яте видання словника, який називався International Cosmetic Ingredient Dictionary і містив 6000 інгредієнтів. У 2006 році випущено 11 видання, але вже під назвою Номенклатури International Nomenclature of Cosmetic Ingredient (INCI), в якій містилося понад 13 тис. інгредієнтів (за 12 років кількість інгредієнтів збільшилася більше ніж у два рази).

У 2010 році було випущено 13-е видання номенклатури «International Cosmetic Ingredient Dictionary & Handbook», в яку включено вже 17,5 тис. інгредієнтів.

У Росії не існує єдиного словника косметичних інгредієнтів. Однак у законодавчих актах згадується INCI і даються такі рекомендації: «На розсуд виготовлювача допускається зазначення списку інгредієнтів у відповідності з міжнародною номенклатурою косметичних інгредієнтів (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, INCI) з використанням латинській графічній основи».

Вимоги безпеки

Міжнародна організація по стандартизації (ISO) опублікувала нові рекомендації з безпечного виробництва косметичних продуктів у відповідності з режимом належної виробничої практики (GMP). Регулюючі органи в декількох країнах і регіонах прийняли цей стандарт ISO 22716: 2007. Стандарт ISO 22716 забезпечує комплексний підхід до системи менеджменту якості для тих, хто займається виробництвом, пакуванням, тестуванням, зберіганням і транспортуванням кінцевих косметичних продуктів. Стандарт стосується всіх аспектів ланцюжка поставок, від попередньої поставки сировини і компонентів до відвантаження кінцевого продукту споживачеві[13].

Стаття 5. Вимоги до парфумерно-косметичної продукції (Технічний регламент Митного союзу)[14].

Безпеку парфумерно-косметичної продукції забезпечується сукупністю вимог:

  1. до складу;
  2. до фізико-хімічними показниками;
  3. до мікробіологічними показниками;
  4. до змісту токсичних елементів;
  5. до токсикологічним показниками;
  6. до клінічних (клініко-лабораторним показникам;
  7. до виробництва;
  8. до споживчої тари;
  9. до маркування продукції.

У США контролем над безпекою інгредієнтів, що входять до складу косметики, займається FDA

Незалежна організація Cosmetic Ingredient Review (CIR) покликана стежити за тим, щоб токсичні для організму інгредієнти не були включені до складу косметичних засобів. З 1976 року CIR було перевірено близько 2 тисяч інгредієнтів. Перевіркою безпеки ароматичних добавок (ароматизаторів) у складі косметики та парфумерії займається інша організація — International Fragrance Association (IFRA). У Росії немає таких організацій.

Небезпечні та шкідливі інгредієнти в складі косметики

Шкідливі речовини та домішки в косметиці зустрічаються значно частіше, ніж хотілося б, а деякі з них представляють реальну загрозу для здоров'я. Серед них поганою славою користуються: 1,4-діоксан, нітрозаміни і хімічні речовини, які впливають на ендокринну та гормональну системи.

Ендокринологічні побічні ефекти

У сучасному індустріальному суспільстві в навколишнє середовище викидається велика кількість хімічних сполук, які чинять негативний вплив на здоров'я людини, і, зокрема, на ендокринну систему і гормональний фон організму в цілому. Ці речовини одержали назву ксеноэстрогенов[en]. Вони потрапляють в косметичні засоби та харчові продукти з пластикових упаковок. Ксеноэстрогены також входять до складу миючих засобів у вигляді поверхнево-активних речовин і антиоксидантів використовуються в очищаючих засобах, косметичних препаратах, туалетних приладдя і харчових продуктах. Наприклад, BHA (бутилированный гідроксіанізол, Butylated hydroxytoluene) використовується в якості антиоксиданту. Речовини, що відносяться до групи фталатів: дибутилфталат, ді-2-этилгексилфталат, ді-изопропилфталат і бензилбутилфталат. Небезпека їх полягає в тому, що вони мають особливість накопичуватися в тканинах людського тіла, і з плином часу рівень їх змісту стає все вище і вище, що може позначитися на роботі ендокринної системи[17].

Діоксан (1,4-діоксан)[правити | ред код]

Ця речовина є добре відомим канцерогеном (речовиною, що викликає ракові захворювання). 1,4-діоксан був отриманий випадково, як небажаний побічний продукт при виробництві деяких косметичних інгредієнтів — коли дві молекули оксиду етилену з'єднуються під час побічної хімічної реакції. Перш ніж використовувати інгредієнт в косметиці, це хімічна сполука необхідно ретельно видалити за допомогою випаровування у вакуумі. Оксид етилену також застосовується в косметиці як поверхнево-активна речовина, емульгатор і плівкоутворювач. У складі косметики можна виділити за назвою: PEG, поліетиленгліколь, полиоксиэтилен, а також хімічні речовини з закінченням «-эт» (наприклад, сімейство лаурет) або «-оксинол».[8].

Нітрозаміни

Нітрозаміни, інакше звані N-нитрозосоединения, є агресивними канцерогенами, здатними проникати в організм людини через шкіру. Вони не використовуються в якості інгредієнтів для косметичних засобів, як, наприклад, діоксан. Вони можуть утворюватися випадково під час отримання окремих інгредієнтів, або при взаємодії двох абсолютно безпечних інгредієнтів у складі кінцевого продукту. Навіть хімічні речовини, що виділяються шкірою людини, можуть вступати в реакцію з компонентами, в результаті чого утворюються нітрозаміни. Відомо, що деякі інгредієнти нитрозирующими речовинами, наприклад: нітрит натрію, який використовується в якості інгібітору корозії, деякі фарби для волосся, консерванти, такі, як 2-бром-2-нітропропан-1,3-діол (БНПД; бронопол) і 5-бром-5-нітро-1,3-діоксан (бронидокс; З Bronidox)[18]. Тому відомі виробники косметики не використовують дані інгредієнти в складі косметики.[джерело не вказано 3335 днів] Однак зазначені речовини можна зустріти у складі косметики, яка виробляється на пострадянському просторі.

Коензим Q10, вітамін С

Активно використовуються в омолоджувальної косметики і так само активно рекламуються її виробниками, як ефективні інгредієнти в боротьбі зі зморшками. Однак, ці речовини досить швидко руйнуються під впливом навколишнього середовища, тому в глибокі шари шкіри їх проникає дуже мало.

Хвороби, що викликаються косметикою

Чутлива шкіра[ред. | ред код]

Багато жінок, які вважають, що у них алергія на косметичні засоби, насправді страждають від роздратування, викликаного одним або групою хімічних речовин, що входять до складу косметичних засобів. Дослідження, проведені в ЄС,[19] показали, що 42 % жінок вважають, що у них чутлива шкіра. Якщо шкіра швидко реагує на застосування косметичних засобів, що містять дратівливі компоненти, то можна з упевненістю сказати, що це чутлива шкіра. Нерідко такі прояви, як свербіж, червоні плями, а іноді і висипання (кропив'янка), швидко проходять, якщо уражену ділянку помити водою або заспокійливим лосьйоном. Як правило, чутливість шкіри провокують ароматизатори і фарбувальні хімічні речовини, а також консерванти, солнцезащитные фильтры и многие другие, как натурального, так и синтетического происхождения. Чувствительность кожи также бывает и врождённая. Для такой кожи характерен светлый тон, тонкость эпителия; видимая и ощутимая организмом реакция на изменение температуры окружающей среды (покраснение, покалывание), а также ультрафиолет (как правило, такая кожа вырабатывает сравнительно небольшое количество меланина, вследствие чего быстро краснеет под прямыми лучами солнца).

Аллергия

Аллергическая реакция возникает тогда, когда иммунная система организма вступает в реакцию с веществом, которое обычно не вызывает таких реакций у других людей. Симптомами аллергии являются: зуд, образование опухолей на коже, сыпь. Появления простых аллергических реакций можно избежать, если прекратить пользоваться косметическими средствами, вызывающими негативный эффект. Определить такие средства можно, только проконсультировавшись у врача или в результате проведения кожной аллергической пробы[20].

Акне и комедоны

Угри с чёрными головками возникают тогда, когда волосяные мешочки или сальные железы кожи оказываются заблокированными жирной смесью, состоящей из кожного сала (натуральный кожный жир) и кератина (грубый волокнистый белок, который покрывает кожу, волосы и ногти). Эта смесь затвердевает и превращается в пробку, которая при соприкосновении с воздухом приобретает чёрный цвет. Если в такие пробки попадают бактерии и обретают способность размножаться, то угри с чёрными головками становятся инфицированными и образуются красные прыщи — акне. Одной из причин возникновения акне є масляні або жирні речовини, які проникають в пори шкіри разом з косметикою і закупорюють їх.[8]

Матеріал взято з інтернет джерела: https://ru.wikipedia.org/

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner